Susisiekite su mumis
Jaunimo g. 16, Širvintos
Telefonas: +370 382 52 355
E. p.: info (eta) sirvintuboruzele.lt
Klausimai
Draugaukime

„Pelėdžiukų” grupės vaikai per mokslo metus keliauja dažnai. Sakoma, kad savo šalį, savo gimtąjį miestą pažinti reikia pradėti nuo savo namų, savo gatvės, artimiausios aplinkos. Išvykų nauda – neabejotina. Kiekvienos kelionės metu, net ir trumpos, lavėja vaiko socialiniai, globalaus mąstymo, komunikavimo įgūdžiai. Plečiasi vaiko akiratis, patirtis, suvokimas apie mus supantį pasaulį. Mokomės kultūringo, mandagaus elgesio taisyklių, kantrybės, saugaus elgesio viešose erdvėse, kelyje. Stebime vis gražėjančias savo gimtąsias Širvintas. Besikeičiantys vaizdai, sutikti žmonės, transporto priemonės, naujos žaidimų aikštelės mieste, oro permainos, metų laikų kaitos pokyčiai vaikams suteikia nepamirštamų įspūdžių. Eidami stebime medžius, namus, skaičiuojame mašinas, mokomės pasisveikinti su sutiktais žmonėmis.

Ugdomosios, patirtinės veiklos už darželio ribų neprilygsta veiklai grupės aplinkoje ar stebint vaizdo įrašus, pasakojant. Nagrinėdami temą „Kuo mus vilioja parduotuvės?” vaikai atliko įvairias matematines užduotėles, susipažino su skaičiais, popieriniais banknotais, monetomis. Diskutavo, kaip žmonės pirkdavo ir parduodavo, kai dar nebuvo pinigų. Smagiai žaidė „Parduotuvę” grupėje. Žaisdami, stebėdami vaikai mokosi tapti didžiulio pasaulio piliečiais. Rūšiavo prekes pagal paskirtį, aptarinėjo, kiek gali kainuoti kiekviena prekė. Dauguma manė, kad už šimtą eurų galima nusipirkti mašiną, kokios nori… Karpė  popierinius banknotus, klijavo kainas prie  kiekvienos prekės. Daug  kalbėjome apie pinigus, jų vertę, kaip jie uždirbami, ar galime pirkti viską, ko užsimanom ir kodėl dažnai negalime. Diskutavome, koks elgesys yra tinkamas, deramas  parduotuvėje ir koks neleistinas. Sužinojo, kad būna maisto prekių, drabužių, avalynės, technikos, statybinių medžiagų parduotuvės.

Aplankėme „Maximos” parduotuvę. Užsukome į vaistinę. Vaikai stebėjosi prekių gausa ir įvairove. Išvyka į parduotuvę „Unika” patiko visiems. Labai patiko! Kažkas nusipirko pieštuką, kažkas sąsiuvinį su kačiuko, šuniuko atvaizdu, kažkas – dėžutę  slaimo. Ugdomės kantrybę – tvarkingai, tyliai stovime eilėje, stengiamės neliesti prekių rankomis. Kiekvienas gavo savo pirkinio kvitą. Apie tai kalbėjome išvykdami – kodėl  būtina jį turėti. Grįžę į grupę kalbėjome apie tai, kas būna parašyta kvite,  skaičiavome, kiek sumokėjome už savo pirkinį. Tai pamokėlės, kurios gyvenime bus reikalingos.

Parduotuvės direktorė Lilija paruošė mums smagią edukacinę užduotėlę – specialiu aparatu priklijuoti kainą prekei. Vaikams buvo labai smalsu, kaip tai daroma. Pabandyti norėjo drąsiausi – stipriname pasitikėjimą savimi, įgyjame naujų žinių. Ugdomės bendravimo įgūdžius. Vaikai uždavė klausimų – ar ji viena čia dirba, ar patinka šis darbas, kas atveža prekes, ar dažnai atveža… Parduotuvės vadovė atsakė į visus vaikų klausimus, paaiškino, ką reiškia žodis „vadybininkas” ir ką gi jis veikia. Atsisveikinant kiekvienam įteikė dovanėlę prisiminimui: atšvaitą – emociuką. Nuoširdžiai dėkojame gerbiamai Lilijai už mums skirtą laiką, įdomų, labai šiltą, malonų bendravimą su mažaisiais būsimais pirkėjais.

                                                                                                                                                                        „Pelėdžiukų‘‘ grupės mokytojos Virginija Stundytė ir Daiva Diana Čatrauskienė